Höstdeppig?

Så orkar du mer

Karriärcoachen Nina Jansdotters 15 överlevnadstips.

1. Utnyttja ljuset. 30 minuters dagsljus per dag räcker ofta för att hålla melatoninbalansen. Ta en promenad under lunchen eller bylsa på dig och ät lunch ute om vädret tillåter.
2. Åk på höstsemester. Har du semesterdagar kvar och pengar sparade är det smart att åka på en veckas solsemester. Det blir något positivt att se fram emot och vilan är värd väldigt mycket.
3. Acceptera tröttheten. Inse att du behöver sova mer. Gå och lägg dig tidigt istället för att slötitta på teve. Strunta i om sömnstatistiken säger att du bara behöver sova 7-8 timmar per natt. Gå och lägg dig 21.00 och sov tio timmar om du är dödstrött.
4. Är rätt. Ät regelbundet och hälsosamt, så orkar du hålla ångan uppe längre, både kortsiktigt och i förlängningen.
5. Unna dig vardaglig lyx. Serva dig själv på samma sätt som du servar din bil. Boka tid för massage, ansiktsbehandling eller fotvård. Se det inte som slöseri, utan som nödvändig friskvård.
6. Motionera. Salsa, gym eller karate – hitta något du tycker är kul, så att det blir av. Många har allt eller inget-tänkande: ”Jag kommer aldrig iväg till gymmet, så jag struntar i att motionera.” Men självklart är det bättre med tio minuters promenad än inget alls.
7. Ta kontroll över almanackan och prioritera tiden. Säg nej till att vara kassör i bostadsrättsföreningen, klassmamma och med i jobbets festkommitté. Fråga dig om du verkligen hinner, orkar och vill delta – eller om du bara tackar ja för att du blir smickrad av förfrågan. I början kan det kännas kul med mycket ansvar, men framåt mitten av terminen blir det ofta svårt att förstå hur man ska orka.
8. Ta många mikropauser. Det är inte bra att jobba hårt nonstop. Ingen har glädje av att du kör slut på dig själv. Lämna datorn eller de andra betungande arbetsuppgifterna, sträck på dig och andas djupt. Vid stillasittande jobb är det extra viktigt att resa sig för att gå en sväng – helst varje kvart.
9. Ta en powernap. Leta upp ett vilorum på jobbet (ett avlägset materialrum med soffa går också bra, huvudsaken är att det är ostört) och ta en tjugominuters tupplur varje dag. Det är en träningssak att lära sig slumra mitt i jobbstressen, men lyckas du är det oerhört välgörande.
10. Skratta mycket. Se till att du har roligt på jobbet och hemma. Umgås med människor som får dig att slappna av och må bra. Skratta mycket, det är smärtstillande och framkallar må-bra-hormonet oxytocin.
11. Sätt upp mål och delmål. Det ska inte kännas som livet är ett enda stort ekorrhjul. Bryt ner arbetsbördorna i mindre enheter. Fira framgångar och belöna dig själv när du har betat av ett delmål.
12. Vila mellan storsatsningarna. Det är inte farligt att ha mycket att göra, men var medveten om att du tär på kroppens resurser när du stressar. Se till att ta det lugnare efter en hektisk period. Boka in egen tid i almanackan. Alla har vi behov av kravlös ensamhet.
13. Boka in surdegsdagar. Ta dagar när du röjer, sorterar och kommer ikapp, så det inte ligger en massa surdegar och jäser överallt. Utrensningar ger energi. Du blir av med en massa bråte och slipper dåligt samvete.
14. Skippa pedanteriet. Allt i livet kan inte vara perfekt. Tillräckligt bra är bra nog. Att sänka ribban är ett sätt att vara snäll mot dig själv.
15. Omväxling förnöjer. Alla får en kick av att gå utanför sin egen trygghetszon. Gör något nytt: Gå en kvällskurs i något roligt ämne som inte är jobbrelaterat. Cykla en ny väg till jobbet. Prova att luncha någon annanstans än på det vanliga haket. Det kan vara det lilla extra som gör att du väcker hjärnan.

https://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,705448,00.html

1 kommentar

  1. Nästan lite kusligt. Skrev tidigare idag ett eget blogginlägg med titeln ”Höstdepp”. Iofs har jag gnället och du lösningarna – men ändå 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.