om frukt, bär, skenfrukt, grönsak…

Banan:
"Bananplantan är inte ett träd, utan faktiskt en jätteört som kan bli upp till tio meter hög. Den har en kraftig stam, breda blad och en fruktställning (en s.k. bananstock) som kan bära upp till 200 bananer. Bananerna skördas alltid gröna och omogna för att sedan mogna i speciella mognadsrum.
De bananer vi äter i Sverige är bara ett fåtal av många sorter. Man brukar dela in bananer i två grupper. Mjölbananer och dessertbananer. Mjölbananen (som även kallas kokbanan eller platanos/ plantain) måste tillagas innan den äts. Dessertbananen skalar man och äter som den är.
Bananen innehåller mycket nyttigt. Bland annat vitamin B6, kalium och magnesium. Inom folkmedicinen anses bananen ha en läkande verkan mot mag- och tarmsjukdomar."
https://www.fruktogront.se/ 
(här finns mängder av frukter och grönsaker att läsa om!)

"Bär är mångfröiga frukter av örter, buskar eller träd. Kärnan hos många bär har en hård och motståndskraftig vägg.

banan – ja, tekniskt sett räknas den faktiskt som ett bär"
https://susning.nu/B%e4r

"Skenfrukt: Något som ser ut att kunna vara en frukt, men ej är det. Ett bra exempel på det är jordgubbe som inte är ett bär, vilket man lätt kan tro."
https://susning.nu/Skenfrukt

"Ordet frukt är ett substantiv som har två pluralformer, nämligen frukt och frukter. Detta är ovanligt, men gäller även t.ex. ordet sten.


Frukten
är det som blir kvar när en växts blomma vissnat och fruktämne?t, den nedre delen av blommans pistill växt och blivit mycket större. Frukter kan se ut på många olika sätt och det är svårt att klassificera hur man känner igen en frukt, men oftast innehåller frukten en fruktvägg och från ett upp till många tusen frön. Till frukten kan också höra andra delar av växten eller blomman och man talar då om [falska frukter]? eller skenfrukter.

Notera att den egentliga definitionen av frukt gör att saker som brukar kallas kryddor eller grönsaker samtidigt är en frukter. Med frukt i dagligt tal brukar menas saftiga frukter av olika slag.

Fruktväggen består av tre skikt vars funktion varierar från fruktsort till fruktsort. Ett yttre som ofta är segt eller hårt för att skydda innehållet i frukten. Det kan vara tjockt och hårt som i nötter, tjockt och segt som hos en banan eller tunt som på ett plommon. Det inre skiktet kan även det vara hårt som i körsbär och plommon där det är mellanskiktet som är saftigt.

De hårda bitarna i fruktväggen består av stencell?er som när de är sammanhängande bildar hårda skikt, men som också kan vara mer glest som i det hårda, men saftiga, fruktköttet i ett päron.

Torra frukter

Bland de torra frukterna finner man de frukter som man normalt sett inte tänker på som frukter, som ärtor, nötter och kummin. De torra frukterna består ofta av en kapsel (baljor, fröhus) som innehåller frön på något sätt.

Saftiga frukter

Bland de saftiga frukterna hittar man bären även om mycket av det som i ren botanisk mening är bär, i vanligt tal inte brukar kallas så. Bär är frukter som faller av växten som en enhet, utan att ha öppnat sig. Fruktväggen är vanligtvis tunn och mjuk medan fröna (kärnorna) är hårda. Bland bären finner man grönsaker som tomat, gurka och paprika, men naturligtvis också blåbär, lingon och vindruvor.

Bland de saftiga frukterna finns även stenfrukterna vilka karakteriseras av att den innersta fruktväggen är hård (ibland även delar av den mellersta) och består av stenceller. Det mellersta skiktet är mjukt och saftigt och det yttersta är tunt."
https://susning.nu/Frukt

(blev nyfiken på detta när jag tittade in hos Linn)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.