Euro och tjugohundra

"Uttal:
Euro uttalas antingen med diftong (jfr eufori m.fl.) eller med v-uttal, /evrå/ (jfr neurosedyn m.fl.). Båda dessa uttal av eu förekommer sedan gammalt i andra grekiska lånord. På andra språk uttalas euro i enlighet med dessa språks uttalsvanor, och något "internationellt" uttal av ordet finns således inte. Det finns de som förespråkar att vi skall uttala euro som man gör på engelska. Denna tanke avvisar vi helt.""Svar:
Svenska språknämnden rekommenderar tjugohundratalet som benämning för århundradet 2000 – 2099 och tvåtusentalet för årtusendet 2000 – 2999. På så sätt får man skilda entydiga benämningar för dessa perioder.

Att skilja på århundrade och årtusende är viktigt inte enbart för en snäv krets av arkeologer, geologer och historiker. Hur skall man annars förstå ett påstående som att jordens lager av kol kan komma att räcka halva tvåtusentalet? Räcker det till år 2050 eller 2500? Det är en skillnad på 450 år!

Uttrycket tjugohundra är inte konstigare eller mer ologiskt än exempelvis elvahundra och nittonhundra. Bland historiker, arkeologer, konstvetare och språkvetare är det för övrigt helt naturligt att kalla århundradet mellan niohundratalet och elvahundratalet för tiohundratalet. Det finns också belägg på att man använt tjugohundra i fornsvenskan, t.ex. i en uppgift om antalet hästar: ”tiwghu hundrath hästa”.

I linje med att vi upprätthåller en skillnad mellan tjugohundratalet och tvåtusentalet är det också lämpligt och logiskt att de olika årtalen under tjugohundratalet får benämningar som utgår från ordet tjugohundra, alltså tjugohundraett, tjugohundratvå o.s.v., precis som man säger nittonhundra, nittonhundraett, nittonhundratvå o.s.v."


Det finns mycket intressant att läsa på
https://www.spraknamnden.se/fragor/svar.htm

och
https://www.spraknamnden.se/

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.