Blåbärsmuffins med crumble

muffins

Nu har jag invigt bakboken och de azurblå Margrethe-skålarna!
Först ut blev Blåbärsmuffins med crumble (smuldeg) på sidan 102.
Receptet finns även med en äppel/kanel-fyllning.
Jag hade 2,5 dl blåbär istället för 5 dl. Det räcker.
Jag använde 12 stycken formar från Ica som heter Stora amerikanska muffinsformar. I receptet stod det 6 stora eller 12 små. Men jag tyckte att det blev 12 stora. Alldeles lagom stora! Jätteluftiga och fina muffins.
Tösen, första slevslickare, har provsmakat. -Jättegoda mamma!


Tillägg den 16/7-08
Grundrecept 6 stora/12 små muffins
100 g smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins och 200 grader för att grädda små.
Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Rör ner den ljumma vätskan.
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
Placera ut papperformarna i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter om du gör stora muffins eller 12-15 minuter om du gör små. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Blåbärsmuffins med crumble: 6 stora muffins.
5 dl blåbär.
Gör muffinssmeten enligt grundreceptet.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3. Lämna några blåbär till garnering.
Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö lite crumble på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

4 kommentarer

  1. Så gott med blåbärsmuffins! Margrethe-skålarna är bara bäst! 🙂 Azurblå låter verkligen vackert! Trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.