Sverige / Regalskeppet Vasa 1628

Sverige under stormaktstiden Wikipedia.

För att förstå varför Regalskeppet Vasa byggdes får man läsa på lite om Stormaktstiden. ”Under 1600-talet gick Sverige från att vara ett litet, fattigt kungarike i den nordeuropeiska periferin utan större inflytande till att bli en av de viktigaste stormakterna i europeisk politik och, från 1611 till 1718, att vara den mäktigaste staten kring Östersjön. Perioden går under namnet stormaktstiden och möjliggjordes av en rad skickliga monarker och etableringen av en starkt militariserad centralmakt med en effektiv krigsmakt. Processen används av svenska historiker som en av de mest extrema exempel på hur ett land utnyttjat så gott som alla sina resurser till att föra krig; det lilla nordiska kungariket hade genom ett enormt skatteuttag förvandlats till en militärstat. Gustav II Adolf var en av de mest ansedda och krigiska av Sveriges kungar och hade regerat i mer än ett decennium när Vasa byggdes. Den svenska flottan var i dåligt skick och Sverige var i krig med Polen sen 1625 och man var bekymrad över hur trettioåriga kriget gick i Tyskland. Kriget hade rasat sen 1618 och läget såg dystert ut för den protestantiska sidan. För att säkra Sveriges intressen och för att kunna föra effektivt krig mot Polen krävdes en stark östersjöflotta.” Östersjön skulle bli ett svenskt innanhav.” Läs vidare om den historiska bakgrunden här Wikipedia.

Jungfrufärden för Vasa 1628. Wikipedia.

”Söndagen den 10 augusti 1628 beordrade kapten Söfring Hansson att Vasa skulle sätta segel på sin jungfrufärd mot ankringsplatsen vid Älvsnabben i Stockholms skärgård där hon skulle ta ombord soldater och proviant. Dagen var klar och stilla och den enda vind som blåste var en lätt bris från sydväst. Skeppet bogserades längs stranden till den södra delen av hamnen där man satte fyra av de tio seglen, och skeppet började röra sig österut. Kanonportarna på nedre batteridäck var öppna och det sköts salut när man började lämna Stockholms hamn.” Läs vidare här Wikipedia.

Stockholm Google maps.

”Vasa kantrade och sjönk på 32 meters djup, 120 meter från stranden. Flaggor och vimplar på för- och stormasten stod fortfarande ovanför vattenytan, men lutade kraftigt åt babord. Vasa sjönk i åsynen av en stor folkmassa om hundratals, om inte tusentals, vanliga stockholmare som kommit för att se det stora skeppet avsegla.” Vasa bärgades den 24 april 1961, nu museifartyg.” Wikipedia.

Stockholms skärgård. Älvsnabben vid Muskö.

Det var 2011 som jag tittade på SVT och såg Vasa 1628 av Anders Wahlgren. ”Serie i två delar ger en inblick i hur vanligt folk levde för fyra hundra år sedan, under den tid då Vasaskeppet byggdes. Vi får följa några människoöden i en hård tid, i skuggan av ett krig som kom att kallas trettioåriga kriget. (Vi får även, i del 2, se hur bärgningen gick till.) Svensk dramadokumentär från 2011.” Jag såg om den igår. Den är sevärd! KOLLA här SVTplay.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.