”Nästan all stress går att undvika. Alla kan lära sig att hantera stress och att ta kontrollen över sitt liv. Det är stressexperten Tomas Danielssons budskap. Börja med att försöka undvika tokstressen och additionsstressen – två former av onödig vardagsstress.
Tokstressen är den som uppstår när man jagar upp sig över saker utanför ens kontroll – som att frenetiskt trumma på ratten när man sitter fast i bilkö. Då är Tomas Danielssons råd att i stället ta ett djupt andetag och lugnt konstatera ”jaha, här kom en oplanerad mikropaus”.
Additionsstressen skapas genom att man jämför sig själv med summan av flera andra personer. Själv får man känslan av att inte ha hunnit eller orkat med någonting. Vi bygger upp fantasiföreställningar av vad alla andra hinner och kan. När det vi egentligen behöver få höra att vi inte är ensamma med våra tillkortakommanden så leder det i stället till ett ursinnigt duktighetsrace.” Läs mera om forskaren Tomas Danielssons råd här i Computer Sweden.
Att dansa är det ultimata träningsformen om vill vill hålla din kropp och din hjärna igång. Att röra sig är bra. Att röra sig i ett visst inövat mönster, en koreografi, är ännu bättre för måste hjärnan arbeta på ett annat sätt. Minnet jobbar. Lägg sedan till att röra sig i takt till musik samt att man övar balansen. Och är social. Läs mera här: Neuroscientists have finally found an enjoyable way to slow down the aging process.
Prylbanta! Färre ägodelar och ett friare liv.
”Tillgången till våra många ägodelar kan ibland kännas som en tung belastning. Att äga grejer tar tid och dränerar oss på energi.”
1. Rensa ett hörn i taget
Du kan inte rensa allt på en gång. Titta på varje rum och ta dig an varje prylansamling – skåp, låda eller hörn – för sig.
2. Minns med ett foto
Vissa saker kanske räcker att du har en bild på. Istället för att äga den fysiska produkten – fotografera den!
3. ”Kanske-inte-bra-att-ha”
Gör dig av med allt som du klassar som ”kanske-bra-att-ha”… De blir sällan aktuella igen.
4. Inrätta en transit-låda
Sådant du tror att du inte kan klara dig utan – lägg dem i en låda. Känner du efter ett par månader att du inte kan avvara prylarna – ta tillbaka dem. Men troligen har du redan glömt dem.
5. Fråga dig: Varför och var?
Innan du köper något nytt – Tänk till: Varför behöver jag detta? På vilken plats i mitt hem ska prylen få bo?
6. Låt processen pågå
Se till att alltid ha en påse eller låda märkt ”Skicka vidare!” och lämna regelbundet till exempelvis Myrornas, Emmaus eller liknande organisationer.
7. Ägodela!
Byt kläder med en vän, låna böcker på biblioteket, gå ihop med grannarna om trädgårdsredskap.
8. Medvetna inköp
Gör dig själv medveten om vad det är du köper. Skriv upp alla inköp på en lista – så får du också en överblick av allt du äger. Det är troligen (mycket) mer än du tror!
9. Syna ditt ha-begär
Om du verkligen vill köpa något – fotografera föremålet och ta fram bilden efter 2-3 veckor, och se om ha-begäret har hållit i sig.
10. Köp kvalitet
Bestäm dig för att följa mottot ”Hellre sällan och dyrt, än ofta och billigt”. Bättre att äga en eller två fina tröjor än åtta halvbilliga.
https://www.land.se/halsa/prylbanta-10-steg-till-farre-agodelar-och-ett-friare-liv/
Jag vill gärna rensa! Det står inte hur man får med sin man, men jag ska ge det ett försök 🙂
Bild: https://www.redbubble.com/
Det har varit ett skönt jullov med 11 sovmornar i rad! Men vad snabbt det gick!
Kloka råd! Jag har ett att lägga till, när jag står inför ett rea- eller vintagefynd försöker jag tänka "skulle jag köpa den till fullpris?". Ibland hjälper det mig att inte falla för fyndläget bara för att, liksom.
Önskar dig ett riktigt kanonår! Det finns alla möjligheter.