Disney / i jultomtens verkstad / censur

tomten
I jultomtens verkstad (orig. Santa’s Workshop) är en animerad kortfilm i serien Silly Symphonies från 1932, producerad av Walt Disney. I Sverige är filmen troligen mest känd som ett av inslagen i SVT:s julprogram Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Musiken som ackompanjerar de marscherande leksakerna i filmen är Franz Schuberts Militärmarsch. Detta har troligen lett till det inte ovanliga missförståndet att denna melodi ibland refereras till som Tomtarnas vaktparad (som egentligen är en helt annan komposition av Kurt Noack).

Påföljande år, 1933, fick filmen en uppföljare, Da’n före da’n, som visar vad som händer när Jultomten kommer fram och ska dela ut leksakerna i alla hus.

Filmen förekommer i flera olika klippningar. I USA har vid något tillfälle en scen med en liten svart docka som skriker ”mammy” klippts bort. En annan scen som har råkat ut för censur var en docka som med hjälp av en spindel skrämdes till permanentning.

Fram till och med 1982 visades inte den svarta dockan i Sveriges Television. Under samma period avbröts även leksakernas parad till tomtesäcken direkt efter Noaks ark, eftersom resten av paraden innehöll bl.a. en docka som ansågs vara en nidbild av en jude. Under 2012 bestämde Disney sig för att ta bort dessa två scener ur Jultomtens verkstad samt en med en blondin. Därtill visades filmen under lång tid i en svart-vit version trots att resten av julprogrammet var i färg.

I den version som visas i SVT:s julaftonprogram saknas ytterligare två scener: En där jultomten läser upp en otroligt lång önskelista från en pojke som önskar sig en massa djur, samt en scen då Jultomten sjunger en sång strax innan han ger sig iväg på sin resa.

I DVD-utgåvan av Kalle Ankas önskejul med Musse Pigg och vänner från 2002 saknas scenen med de båda dockorna som kommer ner från rutschkanan.
https://sv.wikipedia.org/wiki/I_jultomtens_verkstad

”Blackface är en typ av sminking med ursprung i USA, använt för att skapa ett stereotypisk porträtt av svarta. I USA användes blackface oftast inom minstrel-shower där vita skådespelare använde bränd kork och senare färg eller skoputs för att mörka huden och överdriva läpparna. De bar ofta peruk, handskar, slitna kläder med mera för att förstärka karikatyren. Även svarta skådespelare har uppträtt i blackface”… Läs mera här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Blackface

”According to the Merriam-Webster dictionary, the definition of mammy is ”a black woman serving as a nurse to white children especially formerly in the southern United States”.
The word mammy is a variant of mother formerly common in North America but now rarely used and typically considered an ethnic slur… Läs mera här:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mammy_archetype

Generellt tycker jag att det är synd att klippa och censurera i filmer.
Men här har ni bakgrunden till varför Disney gör som de gör. Lättare att förstå det när man har faktan. Den svarta dockan klipps alltså inte bort för att hon är svart utan för att hon är en nidbild av en svart, en karikatyr som säger Mammy.

2 kommentarer

 1. a-ha. kul att få lite fakta. tycker iofs att det är trist att censurera, det var ju då och nu är nu.
  Jo: Både snurran och ultraljudet sa den 9 december. Med Lii så kom hon på beräknat datum. Så jag trodde att det skulle bli så nu också, eller ev några dagar innan. Men tji fick jag.
  Kram på dig 🙂 Hoppas att du har det fint i snöyran eller regnblasket.
  /Anne

 2. >Ja, det var då. Ska det censureras så mycket är det kanske lika bra att sluta visa den helt och hållet. Men vi svenskar har ju ett speciellt förhållande till allt som visas på Kalle och hans vänner. 🙂
  Tyvärr är det töväder här hos oss. +2 grader… Men det rättar kanske till sig innan julafton? Snö är något jag saknar mer på julafton än Kalle Anka.
  Ha det bra och lycka till! / Nilla

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.