Förvinter

förvinter
Senhösten övergår i förvinter. Idag är det Vintersolståndet.
I fjol vid denna tiden var det -21°C. Just nu är det också minusgrader, men inte så många. Det ser tyvärr inte ut att vara det på julafton hos oss. Någon liten snöflinga möjligen, men inte som förra året…

”Många kalenderbitare har under åren noterat att det kring sommar- och vintersolstånden är en asymmetri i solens upp och nedgångstider. Speciellt märkbart är det under december.

Årets kortaste dag i Sverige infaller på dagen för vintersolståndet det vill säga den 21 eller 22 december och årets längsta dag vid sommarsolståndet, numera vanligen den 21 juni. Undantag är orter med polarnatt och midnattssol som ju har en enda lång natt respektive dag då dessa fenomen råder.

Nu till en fråga som SMHI ofta får ”Varför inträffar den tidigaste solnedgången redan i mitten av december och inte vid vintersolståndet en vecka senare?” På motsvarande sätt infaller den senaste soluppgången flera dagar efter vintersolståndet. Skillnaden är mest markant i södra Sverige och avtar ju längre norrut man kommer. Motsvarande asymmetri finns även kring sommarsolståndet och egentligen för de flesta av årets dagar.

Förklaringen ligger i att solens skenbara rörelse över himlen inte sker med en jämn hastighet, Eftersom jorden rör sig i en elliptisk bana varierar dess hastighet under året. Dessutom lutar jordaxeln mot jordens banplan. Dessa två faktorer gör att solen skenbart rör sig över himlen med lite varierande hastighet under året.” Läs vidare på SMHI här: asymmetri-i-solens-upp-och-nedgangstider och här: solens-upp-och-nedgang.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.