de / dem

Jag tycker inte att det är svårt att skriva rätt. Men för er som tvekar har jag samlat ihop några informerande sidor:

"Svenska Akademien godkänner inte stavning med dom utan rekommenderar användandet av framförallt de men även dem. En av de stora orsakerna till att dom inte vunnit insteg, trots att det är det förhärskande uttalet av dem sedan väldig lång tid, är att objekts- resp. subjektsformerna ofta blandas ihop, samt att de på många ställen uttalas som just de eller di." Läs vidare: https://susning.nu/Dom

"I år har jag sett formuleringar som "till dem campinggäster som bor i husvagn" (fel)."
"När man skriver "till de campinggäster som bor i husvagn" (rätt) pekar ordet de ut en delgrupp av campinggästerna (de som bor i husvagn). Man använder de som demonstrativt pronomen." Läs vidare: https://computersweden.idg.se/2.2683/1.36246

"Många uttalar både de och dem som /dåm:/, och därför används dom ofta för att markera talspråk eller vardaglig stil.

På 1960- och 70-talen förespråkade många dom som enda form i all slags skrift, med argumentet att de och dem uttalas så, och att det skulle underlätta för alla som har svårt att skilja mellan de och dem. Mot det invände andra att man faktiskt av och till uttalar de som /de:/. Och det finns också regionala skillnader. Sydsvenskar säger, eller sade åtminstone förr, di och dom, och finlandssvenskar säger di och dem.

Men ett viktigare motargument är att införandet av dom som enda form i skrift skulle drabba skriftbilden i mycket hög grad. Det rör sig om ett väldigt frekvent ord. Och det skulle försämra människors förmåga att läsa äldre texter.

Vi fortsätter att skriva de och dem, medan dom används som talspråklig stilmarkör." https://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=26237;objekttyp=lan

"Jag träffade han i bastun på nyårsaftonen. Nä hu.
Jag träffade honom i bastun på nyårsaftonen. Javisst, jättetrevligt.
Alltså ska det stå Jag träffade dem i bastun på nyårsaftonen." Läs vidare här:
https://www.lotten.se/2006/02/de-dem-och-dom.html

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

6 kommentarer

  1. En liten språkpolis bor det nog i oss alla:-) Men lite slappare tycker jag man är när man skriver kommentarer, chattar, sms:ar och dylikt eftersom det då ibland känns lite uppstyltat att skriva ”korrekt”. Iaf kan jag känna det:-) Hursomhelst, det är roligt med språk och tänk vilka diskussioner det kan bli när folk tycker olika om vad som är rätt. Ha det bra!

  2. >Filibabba & Scania: Visst kan man störa sig, jag håller med om det. Men det är i alla fall lite annorlunda på bloggar och forum än i lite mer formella sammanhang. Jag tycker ändå det är viktigt att kunna skriva rätt ifrån början, även om man sedan förenklar…

  3. Svenska språket är lite klurigt.. Jag vet ALDRIG när jag ska säga JAG eller MIG!!! Det blir alltid fel…
    Så mycket skoj på din blogg…. Man lär sig ett å annat när man surfar runt….=)
    Ha det bra! Kram!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.